1270 KIRIM MUHAREBESİNİN TARİH-İ SİYASİSİ

,

Rusya’nın Osmanlı Devleti ile imzaladığı Hünkâr İskelesi Antlaşması ile elde ettiği kazanımların ömrü kısa olmuştu. Çarlık Rusya’sının Osmanlı toprakları üzerindeki emellerini yeniden harekete geçirmesi Osmanlı Devleti’nin başına büyük bir sorun çıkardı. Rusya’nın bu hamlesi aynı zamanda büyük bir Avrupa bunalımı ve savaşının ortaya çıkmasına sebep olmuştu.
23 Ekim 1853 tarihinde başlayıp 30 Mart 1856 tarihinde sona eren Kırım Harbi’nin, sonuçları bakımından Osmanlı Devleti tarihinde müstesna bir yeri vardır. Savaş, Çarlık Rusya’sıyla yaşanan ve diplomatik bir krize dönüşen “Kutsal Yerler” meselesi yüzünden çıkmıştır. Memalik-i Osmaniye’de yaşanan bazı toplumsal sorunlar, Fransa ve Rusya gibi dönemin güçlü devletleri Osmanlı Devleti’nin iç işlerine karışma fırsatı bulmuştur.
Kırım Harbi, Osmanlı Devleti ile Rusya arasında başlamıştı. İngiltere ile Fransa ise 1854 yılının Nisan ayında savaşa dahil olmuştu. Nihayet Sardunya Krallığı’nın 1855 yılının ocak ayında Rusya’ya karşı Osmanlı Devleti yanında savaşa katılmasıyla harp, bir Avrupa savaşına dönüşmüştür. Kırım Harbi, Osmanlı’nın müttefikleri ile birlikte Rusya’yı yendiği yegane savaştır. Savaş bitiminde imzalanan Paris Antlaşması (30 Mart 1856) ile Osmanlı Devleti’nin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü Avrupalı Devletlerin güvencesi altına alınmıştır. Osmanlı Devleti bu antlaşma sayesinde Avrupa Uyumu denen Avrupalı Devletler sistemine dahil edilmiştir.
2109

Dil

Yayınevi

Yazar

Basım Yılı 1326 (1910)
Sayfa Sayısı 187 S. 3 PL
Yayın Yeri İstanbul
Çevirmeni
Durumu Karton Kapak Orta Kondisyon